Ervaring

Mijn eerste werkgever was ICC, een Amerikaans chemieconcern. Mijn opdracht was de Europese markt van polymeren te onderzoeken en tot ontwikkeling te brengen. Samen met mijn team bouwde ik een succesvolle  Europese marktpositie op (omzet $ 250 mio). We werkten nauw samen met collega’s in Taiwan, Zuid Afrika en New York. In Europa werkten we met de grote chemieconcerns. Een promotie naar het hoofdkantoor in New York ruilde ik in voor een nieuwe uitdaging bij Ahold.

Voor Albert Heijn werkte ik aan de verbetering van bestaande en nieuwe winkelformules en was eindverantwoordelijk voor de communicatie. Met VNU ontwikkelde ik het succesvolle tijdschrift Allerhande. Na Ahold ging ik aan de slag als algemeen/commercieel directeur bij Gaba; een Zwitsers farma-cosmetica concern, dat in de rode cijfers zat. Wij voerden een groeistrategie, ontwikkelden nieuwe producten en werkten samen met internationale concerns. Binnen een paar jaar schreef de organisatie zwarte cijfers en was rijp om doorverkocht te worden.

In de tussentijd had ik Peter Leeflang, hoogleraar in Groningen leren kennen. Met hem en nog drie bevriende hoogleraren ontwikkelde ik het concept van Science & Strategy. Een adviesbureau voor strategische vraagstukken, waar de integratie van theorie en praktijk centraal stond. Wij boden wetenschappelijk verantwoorde en praktisch uitvoerbare oplossingen en assisteerden bij de uitvoering. Samen met Mémé Bartels werd het een middelgroot bureau dat in 25 jaar circa 100-150 organisaties ondersteunde.

Eind 2018 besloot ik een eigen praktijk op te zetten waarin ik organisaties adviseer, assisteer, coach, workshops leidt.

Naast mijn werk was ik jarenlang gastdocent op de Rijksuniversiteit Groningen, TIAS, Katholieke Universiteit Tilburg en de Universiteit van Maastricht. Als commissaris, toezichthouder en bestuurder werkte ik voor meerdere organisaties.