Winston Churchill, de identiteit van een overwinnaar

In maart 1921 nam Churchill de beslissing dat de westelijke oever van de Jordaan buiten de beloften van de McMahon-Hoessein correspondentie viel. Dat was de eerste stap tot de creatie van een Joods vaderland dat Balfour had beloofd. Deze beslissing viel samen met buitengewoon grote financiële donaties van Joodse bankiers en financiers aan Churchill privé. Deze bedenkelijk transactie is nooit aan hem blijven kleven. Het waren andere tijden, wordt wel gezegd.

Als politicus kende Churchill ups en downs. De onlangs overleden historicus Paul Addison zei: Had Churchill died at the beginning of 1939 he would perhaps be remembered today as the most illustrious and interesting failure in the twentieth-century British politics; instead he was transmuted by events into a national savior.

Winston Churchill werd door Boris Johnson de grootse Engelsman aller tijden genoemd. Zijn identiteit werd gevormd door zijn leiderschap en strategie gedurende de tweede wereldoorlog.

Tot zijn 64ste was hij een weinig succesvol politicus. Dan breekt de oorlog uit. Prime minister Neville Chamberlain verliest het vertrouwen van oppositiepartij Labour en leidt aan maagkanker. Zijn enige mogelijke opvolger is Churchill, een man waar weinigen vertrouwen in hebben. Churchill wordt prime minister en in zijn beleid gesteund en gestuurd door Clement Attlee, de leider van labour.

De meeste leden van zijn kabinet willen een deal sluiten met de nazi’s. Churchill en Attlee weigeren.

Voor Winston Churchill was de enige optie vechten voor wat je waard bent. Zijn visie was gebaseerd op de klassieke werken als die van Machiavelli: compromissen leiden tot de ondergang, de enige optie is vechten tot je ten ondergaat en tussentijds steeds weer proberen om nieuwe krachten aan te boren. Zijn kracht was dat hij wist waar hij heen wilde, hij toonde de Britten hoe daar te komen en ging voor in de strijd. Hij overtuigde de Britten om te vechten, ondanks dat de kans op succes klein was. Het enige dat hij Groot Brittannië te bieden had was blood, sweat, toil and tears?’

Zij belangrijkste operationele daden waren het aangaan van samenwerkingsverbanden en vriendschap sluiten met de Verenigde Staten. Hij onderkende het belang van militaire innovaties, van vliegtuigen tot tanks. Hij roeide tegen de stroom in en volgde zijn eigen visie. De rest is geschiedenis.

Met het succes van de tweede wereldoorlog zijn al zijn oude fouten en missers vergeten.